Verslag Dameswedstrijd Studentencup Delft

07/04/2014

Een verslag van de dames koers in de SWN Studentencup Delft door winnares bij de licentiehouders Sophie van Bakel.

Mijn seizoen is al twee weken geleden begonnen en tot nu toe had ik twee wedstrijden gereden. Het weekend van de 29e zou er eigenlijk geen koers voor ons zijn, maar gelukkig was daar de Studentencup en kon ik toch nog een koersje rijden. Verder was ik het aan mijn stand als wedstrijdcommissaris van DM natuurlijk wel een soort van verplicht om mee te gaan naar deze koers. In de week vooraf bleek dat er bij de dames met licentie maar twee dames aan de start zouden staan en werd er vanuit het team ook enige druk op een overwinning gelegd. Bij de dames zonder licentie stonden er gelukkig wat meer aan de start en zo konden we uiteindelijk toch met een mini peloton van bijna 20 rensters starten. Een minuutje voor ons waren de mannen zonder licentie vertrokken.

Met een dames Team DM van in totaal 5 rensters hadden we een tactisch meesterplan bedacht om zo onze kopvrouw aan de overwinning te helpen. We vertrokken met stalorders om de eerste 10 min van de koers af te wachten en vooral niet te veel te doen. Dat was eens wat anders, want vaak is de start het heftigste deel van mijn koersen. De mannen dachten daar echter anders over en daar was vrijwel meteen een koploper weg. Omdat we dat op het baantje goed konden zien, bedachten we ons dat we eigenlijk wel konden proberen achter deze man aan te gaan als hij ons zou komen inhalen (want eerlijk is eerlijk, in het begin ging het niet zo hard). Helaas werd er omgeroepen dat dit niet mocht.  Toch maar weer het pokerspelletje spelen dan.

Even later kwam ook de rest van het mannenpeloton ons inhalen en dachten we; KOERS. In eerste instantie werd er omgeroepen dat de vrouwen zich niet met de mannen koers mochten bemoeien, maar toen een ronde later Bregtje besloot weg te rijden en de mannen het gat niet dicht kregen, werd er toch maar gevraagd of de mannen zich niet met de vrouwen koers wilden bemoeien. Na nog enige chaos hebben we vervolgens ook geen man meer gezien vooraan het peloton.

De andere dames besloten echter dat het gat toch dicht moest en met name Skits zette de achtervolging in. Na vakkundige pogingen tot afstoppen werd het gat helaas toch dicht gereden. Met nog een paar rondes te gaan zat alles weer bij elkaar en werd de sprint voorbereid.

Ik bekeek de sprint vanaf de achterkant, want ik moest nog 5 rondes meer dan de dames zonder licentie. Heel gaaf om te zien hoe onze kopvrouw Marije naar de overwinning sprintte en Bregtje nog derde werd! Trouwens ook kudos voor de andere twee dames van team DM, want zij finishten daar vlak achter. Alle vier de rensters in de top 10, missie 1 was geslaagd.

Vlak voor de sprint was er een man gedemarreerd en vanaf de kant kreeg ik te horen dat ik maar door moest rijden, blijkbaar was er een gat. Toen moest ik toch wel even afzien om het gat dicht te rijden naar de koploper, maar het lukte! Net om de bocht reed er nog een achterblijver van de vrouwen waar we bijna tegen aan botsten en toen had ik weer een gat. Dit keer kreeg ik het niet dicht en heb ik maar op het peloton gewacht. Achteraf de juiste keuze, want de man in kwestie viel een halve ronde later ook volledig stil. Met twee dames overgebleven in het mannen peloton was het pokeren nu pas echt begonnen. In een kleine hoop nog weg te komen ben ik de rest van de rondes achter alles en iedereen aangesprongen, maar het mocht niet baten. Mijn concurrente was niet van plan mijn wiel te laten gaan. Met nog een ronde te gaan en een kleine tactische beweging zette ik mij in haar wiel.

Wederom werd omgeroepen dat de mannen zich niet met de sprint mochten bemoeien. Maar blijkbaar waren ze het daar niet helemaal mee eens en vlak voor de laatste bocht kwam ineens het halve mannenpeloton over ons heen gesprint.

Na de laatste bocht kwam ik per ongeluk al naast haar uit de bocht. Met een lange sprint lukte het me om met een half wiel voorsprong over de streep te komen!

Het was heel wat anders dan een ‘gewone koers’, maar het was zeker niet minder leuk. Ik heb echt een leuke dag gehad, dank aan de organisatie en aan mijn mede Team DM leden!